9 stappen voor het tuinonderhoud in het voorjaar

Als het voorjaar weer voor de deur staat


Sla dan de grootste slag met tuinonderhoud voor een goede en gezonde tuin.


Door de volgende stappen te doorlopen kun je veel narigheid voorkomen en kun je meer genieten van je tuin. Houd hierbij rekening met eventuele vorstperiodes. Dan laat je de tuin het beste met rust.

1. Opruimen

We beginnen met het opruimen en snoeien van alle vaste planten en siergrassen. Eind februari, begin maart is het beste moment om met een scherpe snoeischaar de vaste planten weg te knippen en op te ruimen. Knip het afval fijn en gooi het op composthoop/kliko. Laat vaste planten die nu of bijna bloeien nog even staan en knip deze in de zomer terug. Ruim ook de tuin op. Haal vogelvoer weg en geef uw terras weer wat vrolijke voorjaarsbloeiers in pot.
 

2. Bodem

Zorg ervoor dat de bodem waar uw planten in groeien op in orde blijft. De structuur, het bodemleven en bemesting zorgen ervoor dat uw planten gezond blijven. De organische stof in de bodem moet op peil blijven. Dat betekend jaarlijks een laagje compost strooien of een mulch laag aanbrengen. Werk dit lichtjes door, maar ga niet uw tuin omspitten. Dit verstoort juist het bodemleven. Wormen in de grond zorgen ervoor dat compost en ander organisch materiaal verdeeld wordt over de bodem. Groeit uw tuin niet goed? Ik denk graag met u mee.

3. Onkruiden

Doorloop uw tuin op planten en onkruiden die niet (meer) gewenst zijn. Sommige vaste planten groepen worden te groot of overgroeien ander planten. Zorg ervoor dat alle planten weer kunnen uitlopen en groeien. Onkruiden verstoren het beeld in uw tuin. Tevens kunnen ze tot overlast zijn voor andere planten. Geef onkruiden geen kans en verwijder deze handmatig door de planten met wortel en al te verwijderen.  

4. Kalk

Uw tuin onderhouden betekend ook het strooien van kalk. Uw gazon en de meeste tuinplanten houden van een kalkrijke bodem. Strooi kalk zo vroeg mogelijk in het jaar. Januari of februari is het beste en dan het liefst met snelwerkende kalk. Zeewierkalk is hierbij een aanrader. Sommige tuinplanten willen juist helemaal geen kalk. Denk hierbij aan hortensia’s, rhododendron, heide, taxus en andere zuurminnende planten. In het gazon is mos een goede meter voor een kalkgift. Zie jij mosvorming optreden in uw gazon, dat betekend dat uw bodem te weinig kalk bevat. 

5. Bemesten

Het toedienen van bemesting komt uw planten en bodemstructuur ten goede. Zo houdt u gezonde planten. En gezonde planten zullen goed groeien en mooi bloeien. Maar zorg er wel voor dat u 2 of 3 weken na het strooien van kalk bemest. Doet u dit welk tegelijk, dan het zal het bemesten geen zin hebben. Het werkt elkaar tegen. 
Bent u op zoek naar de juiste meststoffen, laat het mij weten. 

6. Terras schoonmaken

Bijna alle terrassen zijn vaak na de winter groen en vuil. Ga zorgvuldig te werk en onderhoud uw terrasdelen met de juiste middelen. Goede tegels en klinkers hebben een afgewerkte toplaag. Dat zorgt ervoor dat tegels makkelijk zijn schoon te maken met bezem of schrobber en schoon water. Mocht het erg vuil of groen zijn dan raden wij aan om een groene aanslag reiniger te gebruiken. Af te raden is een hoge druk reiniger. Die maakt het prachtig schoon, maar veroorzaakt veel schade aan de toplaag van de tegels en werkt uiteindelijk averechts. 
Nieuwsgierig naar de juiste schoonmaakmiddelen, of hulp nodig?

header foto

7. Gazon onderhoud

Uw gazon in topvorm brengen doe je met de juiste handelingen. We hebben het eerder al gehad over bekalken vroeg in het voorjaar. In maart is het tijd om te beluchten, te verticuteren en door te zaaien. Zodra de temperaturen weer omhoog schieten zal de eerste maaibeurt niet lang meer op zich laten wachten. Maai de eerste keer op een niet te lage stand. 

8. Snoeien

Zodra de dagen warmer worden en de eerste groeispurt is geweest, zijn de hagen aan de beurt. Knip deze weer in model en geef meteen een gift bemesting. Voor het snoeien van rozen is maart/april een goede periode. Vanuit de hoofdstam worden nieuw scheuten gevormd waar bloemknoppen zullen verschijnen. 
Vindt u het lastig om uw hagen in vorm te brengen of ander tuinonderhoud?

9. Vijver

Haal delen van vijverplanten weg. Vooral delen die rotten of te groot worden. Bekijk ook of de zuurstofplanten de winter overleeft hebben. Zet eventueel nieuwe bij, want het is wel belangrijk dat voldoende zuurstofplanten aanwezig zijn. Geef uw vijver ook een gift vijverbemesting.