Hans en Sylvia hebben mij in 2017 gevraagd om mee te denken over de inrichting van een ruime zonnige voortuin in de buurt van Scheveningen. De tuin was omringd door lage muurtjes met hoge hagen en toegankelijk door middel van een klein hekpoortje. Verder waren er vanuit het huis gezien links en rechts beukenhagen en een strakke rechte taxushaag. Zie afbeelding onder met blauwe lijn. Daar binnen was het formeel ingericht met vakken hortensia’s omringt door buxushaagjes en smalle paadjes gecentreerd op de gevel.

Voortuin structuur groenblijvende vormsnoei

Tuinwensen

In het gesprek over de nieuwe tuinplannen kwam al snel naar voren dat Hans en Sylvia het helemaal anders wilden. Er moest een terras komen met voldoende privacy om lekker te kunnen ontspannen met vrienden en familie. En vanaf het terras en vanuit hun woning uitzicht op een weelderige bloementuin geïnspireerd op de ontwerpen van de beroemde tuinarchitect Piet Oudolf. Dus met siergrassen en vaste planten met daarbij de kanttekening vooral harde bloemkleuren zoals donkerpaars, knalroze, rood en diepblauw. 

Bloemrijke beplanting harde kleuren

 

Tuinontwerp

Om er voor te zorgen dat Hans en Sylvia ongestoord in hun voortuin konden zitten zijn er taxusstruiken van 220 cm aangeplant in het verlengde van de bestaande taxushaag. Deze werden tactisch geplaatst voor de tuinpoort en in een golvende lijn geknipt. Zo ontstaat er een mooi contrast met de achterliggende strakke ligusterhagen. De oude beukenhagen zijn op een aantal plaatsen terug geplaatst. Dat kleurt fantastisch met andere wintergroene hagen.

Voortuin wintergroene basis hagen vormsnoei beuken

Vervolgens zijn we aan de slag gegaan om het terras en de tuin te ontwerpen. Het terras ligt midden in de tuin en is helemaal omringt door groen. Zo heb je het gevoel alsof je helemaal omarmt wordt door groen. Door de beukenhaag te plaatsen langs de achterkant van de tuinbank is het vanuit huis ook een alleraardigst gezicht.

Terras beuk achter bank

Materialen en beplanting

In de achtertuin was prachtig natuursteen gebruikt voor de terrasdelen. Het Braziliaanse Leisteen wordt niet glad heeft een mooie natuurlijke uitstraling. Dus hebben we deze tegel ook in de voortuin gebruikt. Waar er in de achtertuin wildverband is toegepast dat werd gekaderd tot een rechthoekige terras met gebakken klinkers, heb ik voor het ontwerp van de voortuin het wildverband losjes laten insteken in de informele vaste planten tuin. 

Mustang wildverband romaans groot Leisteen Braziliaans

Losse overgang terras naar beplanting

Qua beplanting is er gekozen voor een kleurrijk mengsel vaste planten dat bloeit van begin voorjaar tot en met de herfst. Verschillende soorten volgen elkaar op waardoor er steeds weer een ander soort in bloei komt. Denk aan  Sanguisorba, Aster, Baptisia, Geranium en Salvia’s met de meest donkere bloemkleuren. Samen met siergrassen vormt het een natuurlijk geheel. Er is er gekozen voor groenblijvende Sesleria en Festuca en de wat hogere Calamagrostis.

Stachys Oudolf Hummelo Harde Kleuren

Beplanting Dutch Wave Selinum Monarda

Tuinaanleg

In het voorjaar van 2018 zijn we aan de slag gegaan met het aanleggen van het project. De oude tuin werd opgeruimd en grote buxusbollen en beukenhagen werden naar andere plekken verplant. Er werd zand aangevoerd om de terrassen en paden te maken. De kieren werden gevuld met waterdoorlatende en onkruidwerende voegen dat zorgt voor minder onderhoud.

Aanleg tuin Natuursteen tegels

De bodem is verrijkt met een compostrijke tuingrond en goed vermengd met de zandbodem. Ook zijn er extra kleimineralen doorgemengd voor een beter vasthoudend vermogen van water en voedingstoffen.

Aanleg graafmachine tuin zand grond hagen

Vervolgens werd de taxushaag in de golvende vorm geknipt en de borders aangeplant volgens het beplantingsplan. De temperaturen waren inmiddels opgelopen en was het dus groeizaam weer. Binnen no-time waren alle planten aangeslagen en begonnen de eerste planten al te bloeien.

aanleg tuin beplanting aanplanten

Tuinonderhoud

We komen hier 4 keer paar voor tuinonderhoud. Onder andere om de bodem te voorzien van compost en bemesting, de planten te snoeien wanneer dat nodig is en halen onkruiden en of ongewenste kruiden en vaste planten weg. Sommige soorten zaaien zich uit en moet er hier en daar worden ingegrepen.

Tuinonderhoud Knippen vaste planten voorjaar

We knippen alle niet vaste planten en siergrassen tot 5 cm boven de grond terug.

Bloembollen tuinonderhoud voorjaar

De eerste bloembollen staan al in bloei als we de eerste onderhoudsbeurt doen.

Seslaria is groenblijvend maar snoeien we wel terug in het voorjaar.

Seslaria autumnalis snoeien voorjaar

 

Resultaat

We kijken terug op een leuk project waarbij de tuin is getransformeerd van een strakke formele voortuin naar een weelderige bloementuin met een prachtig terras waar Hans en Sylvia heerlijk kunnen genieten. 

Tuinfotograaf Hans Clauzing heeft  deze tuin in beeld vastgelegd. Bekijk hieronder de foto’s in de fotogalerij. 

Het is precies geworden zoals we gedacht hadden!

Hans en Sylvia

Meer projecten

Ben je na het lezen over dit project met de Piet Oudolf beplantingsstijl enthousiast geworden? Bekijk dan ook eens het project in Berg en Terblijt! 

Ook een tuin van Sfeertuinen?

Woon je in de buurt (30min van Schinnen) en wil je full service (Tuinontwerp & Realisatie).
Vul dan het formulier in

Woon je wat verder weg dan is de Online Tuinontwerp Service wat voor jou!
Klik dan hier.