Urbex Garden

Ongerepte natuur bij eigen huis

Een industriële voortuin met bloemrijke en natuurlijke borders. Hoveniersbedrijf Sfeertuinen maakt de combinatie van verroest staal, onverwoestbaar beton en verwilderd groen. Dit doet denken aan een verwaarloosd industrieterrein. Het gebruik van bouwmaterialen en langlevende beplanting zorgt voor duurzame ongerepte natuur bij eigen huis.

 

Ontwerp:
We hebben een ontwerp gemaakt dat aansluit bij de woning, de wensen van de klant en de omgeving. We zagen een typisch jaren 80 wijk waarbij de gevels voorzien zijn van betonnen accenten. Deze laten we mooi terug komen met betonnen palen. Deze hebben we zowel liggend als staand gebruikt. Daarnaast voegen we daar stalen elementen aan toe. Staal in combinatie met beton geeft een industriele look aan de tuin. Hiermee benadrukken we een stoere en robuuste sfeer wat aansluit bij de wensen van de klant. De stalen elementen gaan nog een roestkleur krijgen. De voortuin is verder ingericht met een vijver, een pergola en verzacht met een natuurlijk ogende bomen, heester en planten.  

Lente:
In het vroege voorjaar worden alle vaste planten, siergrassen en sommige heester volledige teruggeknipt tot de grond. Vanaf dat moment gaan de planten in de voortuin zich ontluiken. De ene begint met roze/gele bladeren die later naar groen kleuren. Siergrassen komen met frisgroene pieken omhoog. Vroegbloeiende bloembollen groeien snel voor iedereen uit. Om zo de show te stelen en later in het jaar weer overgroeid te raken.

 

Zomer:
Zomers zal er een weelderige beplanting te zien zijn dat rijk bloeit, echter is er gekozen voor rustige kleuren, passend bij de roestkleur. We hebben gekozen voor wit, groengeel, lichtgele en donkergele bloemkleuren.

 

Herfst:
In de herfst laten bomen en heester hun meerwaarde zien. De bladeren verkleuren naar geel, oranje, rood. De bessen worden gevonden door vogels. Zaaddozen worden sillouetten, door het tegenlicht van de laaghangende zon. Spinnenwebben worden geweven en bevangen door druppels.

Winter:
Het winterbeeld bestaat uit vergeelde siergrassen, uitgebloeide vaste planten en wintergroene in vormgesnoeide taxushagen.
Het karkas van de voortuin is goed zichtbaar. Zodanig opgebouwd dat het een mooi gezicht is.

Realisatie:
De voortuin hebben we volledig leeg gemaakt en deels afgegraven. Er stonden een aantal struiken en een boom. Deze hebben we verwijderd en afgevoerd. De grond moest worden omgespit om een doorlatende bodem te krijgen. De kleigrond is behandeld met gruis om het minder plakkerig te maken. De tuingrond verbeterd met compost, grof zand en gecertificeerde tuinaarde. De paden zijn opgebouwd met zand en puinkorrel. Goed verdicht en afgewerkt met de verhardingmaterialen. De palen zijn stevig in de grond geplaatst. De damwanddelen liggen netjes opgestapeld op een houten frame voor de voordeur. De vijverbak is geplaatst op enkele zware tegels. Na het inrichten van de tuin hebben we de bomen, hagen en heesters geplant. Het geheel is afgestemd op standplaats en kleur. De vaste planten en kruiden maken het geheel af.

Toekomst:
De combinatie van verroest staal, onverwoestbaar beton en verwilderd groen doet denken aan een verlaten industrie-terrein. Over 5 jaar is de gevel deels begroeid met klimplanten en zijn de bomen en struiken met elkaar vergroeid. Wij houden deze tuin in onderhoud maar de verwildering blijft zichtbaar. Enkele struiken worden jaarlijks teruggeknipt en zal lijken op opschot. De materialen zijn duurzaam en onderhoudsvrij en heeft nauwelijks aandacht nodig.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren