8 Tuinideeën voor Limburgse Carrehoeves

In Limburg staan prachtige carréboerderijen, ook wel vierkantshoeves genoemd. De meeste hoeves ambiëren het boerenleven niet meer en hebben een nieuwe invulling gekregen als (grote) gezinswoning, vakantieboerderij, horecagelegenheid of een bed & breakfast. De binnenplaats is meestal volledig verhard, omdat deze van oorsprong als mestvaalt gebruikt werd. Niet het makkelijkste uitgangspunt voor het aanleggen van een sfeervolle patiotuin, maar zeker niet onmogelijk. Sterker nog. Er zijn veel mogelijkheden die relatief eenvoudig de binnenplaats omtoveren tot de fijnste plek van het erf én de woning. In deze blog geef ik je 8 ideeën voor de inrichting ervan.

Voordat je begint met het uitwerken van je plannen, is het goed om stil te staan bij hoe je de binnenplaats wil gebruiken. Is er behoefte aan ruime zitgelegenheid en speelruimte? Wil je (moes)tuinieren? Wil je het hele jaar door genieten van een natuurlijk uitzicht over de hele binnenplaats? Of is er juist behoefte aan privacy vanuit diverse woongedeeltes? Genoeg om over na te denken. Met onderstaande ideeën help ik je op weg voor het ontwerpen van een binnenplaats die perfect bij je past.

1. BEPLANTINGSVAKKEN DE HOOGTE IN

Het vervangen van de traditionele bestrating en groen terugplaatsen, is een intensieve klus en niet nodig om er een gezellige binnenplaats van te maken. Met verhoogde vakken van zon 30 cm heb je al voldoende voor een tuin met bomen, struiken en planten. De randen voor de beplanting maak je, geheel naar eigen stijl, van bijvoorbeeld hout, staal of steen.

Binnenplaats cour grondwerkBinnenplaats aanlegBinnenplaats halfverhardingBinnenplaats aanplanten courbinnentuin plantenbakken

Groentip: Juist heesters als de Amelanchier lamarckii, Calycanthus floridus en Chionanthus virginicus doen het bijvoorbeeld heel goed. Het is ook de ideale plek voor het toepassen van planten uit warmere oorden, doordat het een luwe plek is die vroeg in het voorjaar snel opwarmt en minder last heeft van winters weer met vorst. Denk bijvoorbeeld aan olijven, oleanders en vijgenbomen.

2. PRIVACY EN LOOPROUTES

Beplanting biedt ook meteen de mogelijkheid om privacy en looproutes te creëren. Deel je de binnenplaats met anderen? Zorg dan dat vanuit bepaalde zichthoeken de beplanting hoger is in tijden dat mensen meer buiten zijn. En zorg er bijvoorbeeld voor dat door het centrum van de tuin een looppad is, zodat je niet voor elkaars pui langsloopt. Of misschien wil je juist helemaal geen oversteekmogelijkheid tussen de woongedeeltes op de binnenplaats?Cour carrehoeve herfst herfst actaea zilverkaars dahlia cour

Groentip: een makkelijke en groenblijvende heester, mét heerlijk geurende bloem, is bijvoorbeeld de Osmanthus x burkwoodii. Deze kan zowel in de zon als in de schaduw en past bij elk grondtype. Ook de Toscaanse Jasmijn is een hele fijne patioplant. 

tuinverlichting cour carreboerderij

3. GEBRUIK DE GEVEL

Denk ook eens aan verticaal tuinieren. Want naast glas in de puien hebben carréhoeves vaak grote, blinde muren. Deze zijn ideaal om extra groen toe te voegen aan je binnenplaats. Verschillende frames kunnen tegen de gevel bevestigd worden om bijvoorbeeld klimplanten tegenaan te laten groeien. 

Groentip: denk aan de wilde wingerd met zijn prachtige herfstkleuren. Met een klein blijvende wilde wingerd beperk je meteen het onderhoud. Of kies bijvoorbeeld de Schizophragma die ook in de schaduw prachtig wit of roze kan bloeien.

4. ALTIJD LEKKER ZITTEN

Door niet één, maar meerdere zithoekjes te maken, kun je van het voorjaar tot en met het najaar lekker in het zonnetje zitten. Of zit je tijdens een warme zomer liever in de schaduw? Dat kan allemaal met de binnenplaats van je carréhoeve. Creëer gezellige plekken op verschillende locaties en beweeg het hele jaar met de zon mee.

5. AVONTUURLIJK VOOR DE KINDEREN

Ook voor kinderen kan het een leuke, avontuurlijke plek worden. Zónder dat het afbreuk doet aan de uitstraling van je binnenplaats. Denk bijvoorbeeld aan een houten schommel of speelhuisje onder de poort. Of spannende looppaadjes tussen het groen waar je van plek naar plek kan springen of balanceert op een houten boomstronk. Zo combineer je een groenbeleving met speelruimte. 

voorjaar binnenplaats cour voorjaar carre schinnen

6. ALS EEN VIS IN HET WATER

Een vijver met waterornamenten geeft je binnenplaats net wat extras. Ook dit kan als opbouw geplaatst worden en hoef je dus niet uit te graven. Ook veilig(er) en heel leuk voor kinderen!  Door de reflectie van het water creëer je een spiegel voor je binnenplaats. Zo voel niet alleen jij je als een vis in het water in de patio.

7. GROENTE EN FRUIT VAN EIGEN BINNENPLAATS

De binnenplaats is door de luwte ook een perfecte plek voor moestuinieren. Houd een hoek vrij voor groente en fruit van eigen tuin. Denk aan moestuinbakken of een tuinkas om te kunnen tuinieren. Wat zullen die aardbeien heerlijk smaken!

Groentip: met fruitstruiken of lei- appelboompjes kun je al een groot deel van de zomer fruit snoepen of jam en moes maken. Met kruiden in je tuin knip je de lekkerste smaken voor je gerechten.

8. DENK OOK EENS AAN EEN BOOM

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het planten van bomen is ook goed mogelijk. Het is vooral belangrijk dat je de juiste boom kiest, zodat hij het goed blijft doen en het onderhoud beperkt blijft. Kies de boom die bij jou en de binnenplaats past: houd bijvoorbeeld rekening met hoeveel schaduw je wenst, of de boom in de bestrating kan of tussen het groen moet en kies je voor een dichte of open kroon of iets er tussenin? Met de juiste boom op de juiste plaats, heb je een leuke toevoeging aan je binnenplaats.

zomer schinnen binnenplaats wolfhagen

Groentip: de Acer griseum, Cercis siliquastrum, Koelreuteria paniculatum en Gleditisia triacanthos kunnen prima in een kleine wortelbare ruimte groeien. Deze bomen in een boombak of verhoogde border, maken er echt een groene ruimte van. 

Kun je wel wat hulp gebruiken bij een persoonlijk en creatief ontwerp voor je binnenplaats? Dat voldoet aan al je tuinwensen en eisen en je verwachtingen overtreft? Laat een bericht achter en ik neem contact met je op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Meteen bellen of appen mag natuurlijk ook op telefoonnummer 06  28540577. Geef het middelpunt van je carréhoeve de aandacht die het verdient!

zomer binnenplaats carre