Een levendige voortuin met bloemenzee

Toen ik hoorde dat  Jan Jaap en Paul een tuin wilde in de stijl van Bury Court Gardens van Piet Oudolf, was daar meteen enthousiasme!  
Jan Jaap en Paul vertrokken bijna tegelijkertijd van Utrecht naar Berg en Terblijt als mijn gezin en ik van Woerden naar Schinnen. De aanvraag voor deze tuin lag al op de mat toen ik nog in Linschoten woonden. Via een collega hovenier werden we aan elkaar gekoppeld. 

 

Om ervoor te zorgen dat de tuin helemaal naar het zin is van de klant kom ik altijd een paar keer kijken. Dan nemen we de tuin door en bekijken we hoe de tuin ontwikkeld. De mooiste beelden heb ik of de klant vastgelegd. Zo worden krijg je een goed beeld hoe de tuin veranderd door de verschillende seizoenen.

Tuinontwerp
Bovenop de berg van Berg en Terblijt strekt zich een ruime voortuin uit. Een tuin met hoge hagen, een grasveld en een pad naar de voordeur was de huidige situatie. Zowel de keuken als de woonkamer boden prachtig zicht op deze buitenruimte, maar een simpel grasveld was niet voldoende. Verandering was nodig.

Jan Jaap raakte geïnspireerd na het kijken van een documentaire over Piet Oudolf.

Mijn kennismaking met de visie van Piet Oudolf was een 2Doc uitzending waarbij zijn visie op duurzaamheid en ecosystemen bij tuinontwerpen mij meteen aansprak. Bekijk de uitzending.
Mijn eerste visuele kennismaking met zijn ontwerpen was de aanleg van de vlindertuin in het Prinses Maxima Park in Leidse Rijn dat ongeveer 200m van ons toenmalige huis lag.

De aandacht voor insecten in combinatie de juiste planten was ook een belangrijke reden (naast duurzaamheid en klimaatbestendigheid) om voor een op Piet Oudolf geïnspireerd ontwerp te kiezen.  En uit eigen waarneming kan ik bevestigen dat ook dat goed gelukt is, zodra de luchttemperatuur wat oploopt komen er vele (vliegende) nectar etende insecten tevoorschijn, zelfs in de late herfst en vroege winter.

De wens was geboren om de voortuin te transformeren naar de stijl van Bury Court Gardens, een levendige, duurzame, en onderhoudsvriendelijke oase die gedurende alle seizoenen boeiend zou zijn.
Een ontmoeting op een druilerige dag in september bracht ons samen, bladerend door de boeken van Oudolf, om de gewenste sfeer te vatten. Er ontstond een visie om een link te leggen naar de maisvelden aan de overkant van de weg. Dit idee vertaalde zich in het gebruik van Miscanthus, een fors siergras met brede bladeren en dezelfde aren als Zea mays. Een bloemenzee en Zea Mays dienden als leidraad voor de voortuin, en later zullen we dieper ingaan op de diverse soorten en het onderhoud.

Tuinaanleg
De bodem vormt de basis voor succes in elke tuin. Voor aanvang van het aanlegproces werd een bodemtest uitgevoerd. De oude grasmat werd machinaal verwijderd en de bestaande grond werd gezuiverd van puin en wortelonkruiden. Organisch materiaal en voorgeschreven meststoffen werden toegevoegd om een vruchtbare basis te creëren. Het resultaat was een prachtige, plantbare bodem met luchtige grond. Ook is er een flinke hoeveelheid wormen aangebracht zodat er extra bodemleven is. 

Bij de aanleg werd ook aandacht besteed aan het breken van de gevel met de aanplant van een Ginkgo-boom. Met zijn frisse groene hartvormige bladeren en goudgele herfstkleur voegt deze boom een opvallend element toe. Twee grote heesters die vroeg in het voorjaar bloeien, samen met bloembollen, zorgen voor een levendig voorjaarsgevoel. Volgens het beplantingsplan werden 1200 vaste planten en siergrassen geplant.

Het voorjaar brengt de Monarda’s en Salvia’s samen met de Sieruien en Camassia’s tot bloei. De Sesleria’s tonen dan hun frisgroene pracht. Juni verwelkomt de Echinacea’s, Sanguisorba’s, Penstemon’s, Veronicastrum’s, en Amsonia’s. In juli sieren een ander type Echinacea, Sedum, Perovskia, en Eryngium de tuin. Na de langste dag van het jaar begint het verval, maar de siergrassen en najaarsbloeiers, waaronder Helenium’s, Asters, Persicaria’s, en Rudbeckia’s, voegen een nieuwe dimensie toe.

Eindresultaat
Van een eenvoudig gazon is de tuin getransformeerd tot een weelderige mix van vaste planten en siergrassen. Jan Jaap en Paul kunnen nu het hele jaar door genieten van een levendige en bloemrijke tuin, een ware oase op de berg van Berg en Terblijt!

Meer projecten..
Ben je na het lezen over dit project met de Piet Oudolf beplantingsstijl enthousiast geworden? Bekijk dan ook eens het voortuin project in Den Haag!

Heb je dit project bekeken en wil je andere projecten bekijken? Keer terug naar het overzicht.

Opdrachtgever:
Jan Jaap & Paul

Plaats:
Berg en Terblijt

Type ruimte:
Voortuin

Onderdelen of elementen:
Borders

Materialen:
Heesters, Bomen, Vaste planten en Siergrassen

Afmeting:
130m2

Aangelegd: najaar 2021

Het is zeer plezierig samenwerken, ruimte voor eigen inbreng van de klant naast zeer constructief en deskundig meedenken bij de ontwikkeling tuinplan en onderhoudsplan.

Jan Jaap en Paul

Ook een tuin van Sfeertuinen?

Woon je in de buurt (30min van Schinnen) en wil je full service (Tuinontwerp & Realisatie).
Klik dan hier.

Woon je wat verder weg dan is de Online Tuinontwerp Service wat voor jou!
Klik dan hier.

De aftakeling in beeld – Mistral Fotografie maakte een reeks beelden waarbij het accent is gelegd op het verval. De planten in de voortuin in Berg en Terblijt zijn ontworpen om te verwelken en te vergaan in de winter, wat een prachtige verandering van seizoenen creëert.