Stadstuin met het echte jungle gevoel

In het ontwerp is het regenwater en regenwoud samen gekomen. Een tropisch regenwoud in een stadstuin formaat dat ook regenwater opvangt, buffert en infiltreert. Over de gehele breedte van de achtergevel kijkt Marna vanuit haar woonkamer en keuken direct haar ondiepe achtertuin in. 

De ochtendzon straalt je tegemoet – Fotograaf Chris Gottenbos had het goed geïnventariseerd. De opkomende zon om 9u s’ochtends, met het vizier gericht op het oosten, zorgde voor een reeks beelden waar de tropisch bladeren perfect afsteken.

Tuinontwerp
De tuin is ongeveer 8 meter diep en heeft op de achter-erfgrens een 4 meter hoge muur. De muur was al met begroeid met klimop toen we met Marna in gesprek gingen over de inrichting van de tuin. De vaak droge en koude oostenwind is vaak funest voor de wat minder winterharde planten. Dus deze plek biedt de perfecte groeiplaats voor subtropisch planten. Een unieke plek die bij uitstek geschikt is voor een tropisch getinte jungle tuin. 

De erfafscheiding moest aan de linkerkant worden vervangen. We hebben een raster van gekloofde kastanje latten voorgesteld. Dat geeft meteen al een stoere uitstraling, dat past bij het bij het thema.
In het verlengde van de deur naar de tuin is een looppad van damwand delen gemaakt. Een sterke oplossing en ziet er uit alsof er gewerkt is met materialen die voor handen waren, net als in het Amazone gebied. De delen zijn gemonteerd op een stevige regel zodat er een bruggetje wordt gerealiseerd. Onder de loopvlonder is dus ruimte om water op te vangen. De hemelwater afvoer is aangesloten op deze waterbuffer. Zo kan de tuin bij extreme neerslag afwateren in de laag gelegen verdieping. 

Verder is de tuin ingericht met een klein terrasje van Ardesio tegels van MBI. Deze tegels hebben de uitstraling van Flagstones. Links van het terrasje is een kleine prieel gemaakt. Deze is gemaakt van dunne planken ca. 1 cm, die uiteindelijk zo dun waren dat ze konden worden gebogen. De verschillende maten doet vermoeden dat er gewerkt is met materialen die nog voor handen waren. 

Marna is vaak in haar tuin te vinden: 

Ik ben heel blij met het ontwerp voor een besloten natuurvriendelijke kleine achtertuin. Een prachtig verlengstuk van mijn kleine woonkamer met een tropisch tintje.

Het terrasje is omgeven door een pergola met klimplanten. Het is zo gesnoeid dat daar net nog wat zon tussendoor schijnt. 

Tuinaanleg
Toen we begonnen met de tuinaanleg, was de tuin nog geheel betegeld. Dus eerste werd de tuin opgeruimd.
De tuin was in de loop der jaren best wat gezakt. Maar ondanks dat we een wadi hebben uitgegraven werd er verder geen grond afgevoerd. De borders zijn opgehoogd met goede tuingrond met voldoende compost. 

Van de borders tot aan de vlonder is er een oever gemaakt van halfverharding. Hier kan overtollig regenwater makkelijk in wegzakken. De onderlaag is opgebouwd met korrelmix met een grove fractie wat zorgt voor veel wateropvang en kan daarna makkelijk in de bodem infiltreren. 

Langs de linker erfgrens hebben we nog een tuinkast van teakhout gemaakt. Deze tuinkast heeft wel wat weg van een Chinese boekenkast. Groot genoeg voor wat kussen en tuingereedschap. 

Beplanting
Met de juiste beplanting kun je de juiste sfeer neerzetten. Vooral met een sterk thema als tropisch of subtropisch zijn er allerlei mogelijkheden. Zo hebben we gekozen voor:

 • Boomvarens
 • Bananen
 • Rijstpapierplant
 • Bamboe
 • Vingerplant
 • Japans Bosgras

Als onderbeplanting hebben we bodembedekkers gebruikt. 

 • Mansoor
 • Rodgersia
 • Buglossoides
 • Aruncus
 • Varens
 • Kirengeshoma

Zo blijft de bodem bedekt, krijgen onkruiden minder kans en is de bodem minder snel uitgedroogd. Daarbij geeft het ook een fijne groene uitstraling!

Eindresultaat
Van een betegelde achtertuin is de tuin weer zoals een tuin hoort te zijn. Een groene ruimte waar van alles is te beleven. Marna kan opkijken naar een levend schilderij! 

Meer projecten..
Nog niet eerder heb ik een tuin gemaakt met zo’n sterk thema. Welk thema heb jij in hoofd?

Heb je dit project bekeken en wil je andere projecten bekijken? Keer terug naar het overzicht.

Opdrachtgever:
Marna

Plaats:
Woerden

Type ruimte:
Achtertuin
Ligging:
Op het Oosten

Onderdelen of elementen:
Borders, Vlonder, Wadi, Pergola, Zitbank, Erfafscheiding, Tuinkast

Materialen:
Hardhout, Kastanjehout, Tegels, Halfverharding, Vaste planten en Siergrassen

Afmeting:
43m2

Aangelegd: Voorjaar 2019

Bastiaan is een hele enthousiaste meedenkende originele hovenier en tuinontwerper. Hij komt zijn afspraken na en geeft zeer goede (gratis) nazorg/servicebeurt. Ik kan hem altijd een vraag stellen, bijvoorbeeld over de app en krijg duidelijke antwoorden. 

Marna

Ook een tuin van Sfeertuinen?

Woon je in de buurt (30min van Schinnen) en wil je full service (Tuinontwerp & Realisatie).
Klik dan hier.

Woon je wat verder weg dan is de Online Tuinontwerp Service wat voor jou!
Klik dan hier.

In 2023 werd ik benaderd door Annemarie Görts voor een publicatie in de special Tuinontwerp van het blad Tuinseizoen. In de onderstaande weergave kun je de publicatie teruglezen. Ik vertel onder andere meer over het onderhoud van de planten.