Tips voor planten in de halve schaduw.

Dat het een toffe combinatie is kun je wel zien op deze foto. Met deze twee vaste planten krijgt je plantenborder in de halfschaduw een geweldige start van het seizoen. Ze bloeien vroeg ik het jaar en vullen elkaar leuk aan.

Longkruid en mukdenia in half schaduw border

Fleur je border met Longkruid en Mukdenia

In het voorbeeld heb ik gekozen voor Pulmonaria ‘Blue Ensign’. Deze soort heeft de meest blauwe bloemen waardoor er een mooi contrast wordt gevormd met de hagelwitte bloemen van de Mukdenia. De bloemen worden net als bij schildblad (Darmera peltata) eerst gevormd, waarna het blad verschijnt. Ze bloeien beide de hele maand april.

De standplaats

Ze staan graag langs een vochtige vijverrand in de halfschaduw. Ook op een talud hebben ze het goed naar het zin. De mukdenia kan de grond goed vasthouden. Longkruid komt in het wild ook voor op hellingen en onder bomen. De bodem dient voldoende humus te bevatten.

Met bloembollen

De planten zijn mooi te combineren met vroegbloeiende bloembollen zoals Hondstand, Bosanemoon of Vingerhelmbloem.

Of andere vaste planten

Ook de gele of rode boslelie (Trillium) geeft deze twee een geweldige toevoeging. Net als Elfenbloem (Epimedium ‘Amber Queen’) met zijn amberkleurig bloemetjes.

Belantingsplan van Sfeertuinen

Heb je hulp nodig bij het aanplanten of opknappen van jouw border? We kijken graag mee om er ook in de donkere delen van de tuin ook een feestje van te maken!