Hoe maak je een klimaatvriendelijke tuin

Klimaatvriendelijke tuin inrichten

Dat het klimaat aan het veranderen is, dat is inmiddels wel duidelijk. We hebben allemaal wel eens te maken met hoosbuien en hittegolven. We zien zelf de problemen daarvan. Overstromingen als het hard regent en ziedende hittes waar we niet tegen bestand zijn. We kunnen zelf allerlei voorzorgsmaatregelen nemen. Maar hoe je dat? We geven een 5 tips.

1. Regenwater

Koppel je hemelwater afvoer af van het leidingnetwerk. Zorg ervoor dat regenwater wordt opgevangen waar mogelijk. In een regenton, schutting, de bodem of een vijver/wadi zijn een aantal opties.

Een wadi dat regenwater opvangt en laat bezinken ten tijde van droge periode

2. Verharding

Wat helpt om regenwater in de bodem te brengen is bij het inrichten van de tuin rekening te houden met zo min mogelijk tegels. Kleine steentjes laten al meer water door en een halfverharding zoals grind of split is nog beter. Ook kun je kiezen voor paden van boomschors of houtsnippers.

Een halfverharding (Schelpen) om een strandtuin te realiseren. Het regenwater zal bezinken in de bodem omdat de verharding goed doorlatend is.

3. Groene inrichting

De temperatuur in een tuin met tuintegels ligt een stuk hoger dan een tuin met beduidend meer groen. Een gazonnetje, kleine bomen, heesters en een vijvertje/wadi geven echt verkoeling.

Een groene tuin geeft verkoeling. Het blad aan de bomen neemt zonnestralen op.

4. Beplanting

Wij als mensen kunnen ons met allerlei hulpmiddelen weren tegen extreme hitte of hoosbuien. Planten staan vast in de grond en kunnen niet naar een hoger gelegen plekje huppelen. Kies dus voor planten met goede klimaatadaptieve eigenschappen. Zoals planten die een korte tijd tegen overstromingen kunnen, maar ze moeten ook periodes hitte kunnen handelen.

Planten die goed tegen droogte en hitte kunnen. Ook kunnen ze tegen een tijdelijke overstroming.

5. Onderhoud

Laat blad en oude plantresten uw bodem verrijken. Ruim het op in een compostvat en strooi de compost uit over uw borders. Een andere methode is om afgeknipte plantdelen te laten liggen. Het verteert en wordt opgenomen door de bodem. Het brengt structuur en zorgt voor een doorlaatbare bodem. Ook in periode met droogte houdt de bodem meer vocht vast als het voldoende organische stof bevat.

Er zijn talloze hulpmiddelen om met uw buitenruimte verkoeling te realiseren en overstromingen te voorkomen. Investeer meer in groen en minder in tegels om nog jaren te kunnen genieten van uw tuin.

Wanneer u plannen heeft om uw tuin aan te pakken kun je veel winst halen door vooraf goed na te denken over de inrichting van uw tuin.

Een tuinontwerp met klimaatvriendelijke inrichting

Van gedachten wisselen over uw toekomstige klimaatvriendelijke tuin? Neem contact op voor meer informatie.