Onderhoudsvriendelijk bestraten

Onderhoudsvriendelijk tuingemak

Paden, terrassen en halfverharding voor meer tuinplezier!

Meestal bestaat 1/3 deel van je tuin uit verharding. Omdat je van het buitenleven houdt, wil je een plek om te kunnen genieten. Ook is het van belang dat je van a naar b kunt lopen. Dus je ontkomt er niet aan om je tuin deels te bestraten. Maar wel het liefst een onderhoudsvriendelijk terras of pad. En niet met alle ergenissen van dien. Je kent het wel, onkruid wat tussen je tegels omhoog komt. Het is een doorn in je oog. En het komt net zo snel weer terug nadat je het hebt weggehaald.

Maar hoe komt dat nou?

Als de voegen van je bestrating open zijn dan vullen die zich met vuil, blaadjes en onkruidzaden. Wanner het lang genoeg duurt wordt het mengel omgezet in een voedingsbodem en gaan de onkruidzaden ontkiemen. Voor je het weet heeft het onkruid flinke wortels gemaakt en krijg je het er niet meer tussen uit.

Schoonhouden van je voegen…

Je kunt de voegen uitkrabben en vullen met metselzand. Metselzand is zo schraal en waterdoorlatend dat er bijna geen onkruiden ontkiemen. Zorg ook dat onder je bestrating schoon zand ligt. Een goede laag schoon (metsel)zand zorgt er voor veel minder onkruiden. Meestal 20 cm, want hoe meer zand, hoe minder kans op onkruiden.

Invegen met mortel voor een onderhoudsvriendelijke tuin Onderhoudsvriendelijk kieren en voegen

of invoegen?

Het invoegen van tegels is ook een manier voor onderhoudsvriendelijk tuingemak. Er zijn waterdoorlatende voegmortels die uw voegen en kieren dichtmaken. Voor verschillende bestratingsmaterialen zijn er allerlei passende producten die het tuinleven weer leuk maken.
Het scheelt al gauw 2 of 3 keer per jaar ergernis en tijd. Want onkruid trekken is vaak een tijdrovend werkje. En je moet een ongemakkelijk houding aannemen. Dus voorkom vuile voegen voor meer tuinplezier.

Meer tuinplezier met een lijnafwatering

En het overtollige water?

Hoe beter het regenwater kan afwateren, hoe sneller je bestrating droog is. Hoe sneller je bestrating droog is, hoe minder vuil je bestrating wordt.
En is uw bestaande bestrating wel voldoende aflopend? Blijven er plassen staan dan zorgt dat ervoor dat je bestrating snel groen en glad wordt.

Oplossing

Wij houden voor onze bestrating een minimaal afschot aan dat voldoende is voor sneldrogende terrassen en paden. Wanneer het nodig is wordt het overtollige water afgevoerd via een lijnafwateringsysteem of een putje. De gootjes zijn er in div
erse uitvoeringen en zijn voorzien van een zinkbak waarin zand en ander vuil worden opgevangen. U kunt de lijnafwateringsystemen aansluiten op de hemelwaterafvoer of rechtstreeks een sloot of watergeul.

Meer tuinplezier?

Wij adviseren u graag over onderhoudsvriendelijke bestrating, halfverharding en voegmiddelen. Neem contact op voor een vrijblijvend orienterend gesprek.