De natuur kan wel wat hulp gebruiken. Ook in Zuid-Limburg! Met een paar kleine aanpassingen, maak jij je geveltuin milieuvriendelijk en klimaatadaptief. Tegels wippen of kiezels scheppen, plantjes erin en klaar. Het ziet er gezellig uit en de bloemetjes en de bijtjes zijn geholpen. Het klinkt zo eenvoudig, maar hoe pak je dit slim aan? In dit artikel geef ik je tips voor het ontwerp en de aanleg.
Want waar moet je beginnen? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Volg onderstaande stappen en creëer je eigen sfeervolle en duurzame geveltuin.
1. De bodem is de basis
Zonder een goede bodem zijn je planten kansloos. Daarbij droogt een border langs de gevel snel uit. Zorg dus voor grond met voldoende organische stoffen, bemesting en kleimineralen om vocht vast te houden. Zo krijgen je bloemen en planten alles wat ze nodig hebben om goed te groeien en bloeien. Steeds vaker voeg ik daar nog lavakorrels aan toe. Dit zorgt ervoor dat water snel wegzakt en de bodem minder snel uitdroogt. Daarnaast houdt het de voedingsstoffen goed vast en heb je minder last van onkruid. Als je bodem op orde is, kun je met het groen aan de gang.
2. Plan voor je planten
Ik raad je aan om – voordat je naar een tuincentrum rijdt – een beplantingsplan te maken. Kijk eerst goed naar de zonligging van je gevel, zodat je planten koopt die zich er thuis voelen. Zorg vervolgens voor de juiste mix, zodat alles in harmonie is en lang mooi blijft. Een aantal tips:
- Ga voor diepwortelende planten, zoals Alcea (stokrozen) en Echinops (kogeldistel). Deze hebben de grootste kans op een lange levensduur, want hoe dieper de wortel ligt, hoe minder snel de plant uitdroogt.
- Vul aan met siergrassen voor sierwaarde in de winter. Van bijvoorbeeld Panicum (vingergras) en Hakonechloa macra (Japanse berggras) heb je het hele jaar plezier.
- Combineer met bodembedekkers. Snelgroeiende varianten, zoals Geranium macrorrhizum en Aster ageratoides, zorgen er ook nog eens voor dat de katten wegblijven.
- Wissel af met klimplanten en zorg voor de juiste begeleiding omhoog. Dit kan bijvoorbeeld met een rvs staaldraad langs een regenpijp. Maar ook een gaaspaneel of hekwerk van kastanjehout misstaat niet.
- Heb je ruimte genoeg? Denk dan ook eens aan een boom of struik als de Cercis (judasboom) of Buddeya (vlinderstruik).
3. Rand op stand
Om de bodem en planten op hun plek te houden, is een rand bij de afscheiding van je geveltuin geen overbodige luxe. Zo kan de grond niet wegzakken en gaan de wortels van de planten niet woekeren. Maar dat betekent niet dat de rand zichtbaar moet zijn. Plaats de tegels – die je mogelijk weghaalt – minimaal 10 cm verticaal in de grond. Je kan de rand vlak houden of zo hoog maken als je zelf wilt. Ook zijn andere materiaalsoorten mogelijk, zoals (corten) staal of duurzaam hardhout. Net wat bij jouw sfeertuin en stijl past.
Bonustip: gebruik hemelwater
Heb je een regenpijp langs je gevel? Lees dan nog even verder. Op verschillende manieren zet je hemelwater namelijk slim in voor je geveltuin. De bekendste oplossing is het plaatsen van een regenton voor waterbuffering. Een andere optie is het plaatsen van een bladvanger met uitloop. In beide gevallen kun je bij droogte zelf het hemelwater inzetten voor extra bevochtiging. Een minder bekende, maar hele natuur- en gebruiksvriendelijke oplossing is een buffersysteem van steenwol. Dit plaats je onder de grond en heeft als voordeel dat het overtollig regenwater absorbeert, vasthoudt en weer vanzelf afgeeft als de grond opdroogt. Niet alleen heel duurzaam, maar ook praktisch. Handig toch?
Denk je na het lezen van deze tips ‘Ik laat me toch graag adviseren door een specialist’? Laat een bericht achter en ik neem contact met je op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Meteen bellen of appen mag natuurlijk ook op telefoonnummer 06 – 28540577.