In het weekend van 17 en 18 juni was de geveltuin van onze woning opgenomen in het programma van de Open Tuinen dag van Groei en Bloei. Om alles te weten te komen over deze gezellige bloemenstrook heb ik deze pagina gewijd aan de tuin.
Een geveltuin is een stukje groen dat zich bevindt tussen de stoep en de gevel van een gebouw. Het is een manier om een bebouwde omgeving wat groener en levendiger te maken. Het aanleggen van een geveltuin kan bijdragen aan een beter leefklimaat in stedelijk gebied. Zo kan het zorgen voor een betere luchtkwaliteit en verkoeling tijdens warme dagen.
De geveltuin van Wolfhagen 125 in Schinnen is 18 meter lang en bestaat uit drie tuinen van elk 6 meter lang en 1 meter breed. De tuinen worden onderbroken door de poort en de voordeur van de binnenhofboerderij. Voorheen lagen er tegels langs de gevel, maar door de aanleg van de geveltuin is het aanblik van de woning nu groener en natuurlijker. De border is ingericht met een samengestelde gemengde beplanting dat bestaat uit 55 verschillende soorten, waaronder bloembollen, siergrassen en vaste planten. De bloei begint al in februari en gaat door tot aan november. De meeste soorten komen in elk deel van de geveltuin terug waardoor het toch één geheel is. De geveltuin heeft door de samenstelling van de planten een natuurlijk karakter waardoor het mooi past in de omgeving.
Bekijk alle foto’s door het jaar heen van onze geveltuin op instagram.
Elk jaar knip ik de beplanting van de geveltuin in de eerste week van januari tot 5 cm boven de grond af. Vanaf dat moment begint het nieuwe seizoen en komen de eerste bloembollen al weer boven. Zo beginnen de Irissen en de Crocussen als eerste te bloeien. En bloeien de Asters en Salvia’s (azurea) door tot november.
Voorheen lagen er dus 30×30 tegels. Deze zijn gewipt en er zijn opsluitendbanden geplaatst om de tuin iets op te hogen tegen inwaaiend blad en een overdaad aan water in de winter, de voorgevel is namelijk het meest laagste gelegen deel van de buurt.
De borders zijn gevuld met een goede laag schone en licht bemeste teelaarde. Daar bovenop is een laag lavakorrels met de de fractie 3-8 mm aangebracht van 8 cm.
De planten worden vervolgens aangeplant met een speciale planten planter. Want een gaatje graven in deze korrel lukt echt niet.
De voordelen van een plantenborder met lava.
- planten worden getriggerd om meteen de diepte in te wortelen
- door de korrels wordt de warmte van de zon opgenomen en blijft het onderin mooi koel en vochtig
- planten en onkruiden niet of nauwelijks ontkiemen en uitzaaien door de korrels
- voorkomt structuurbederf bodem
- ziet er mooi en natuurlijk uit.
Beheer van de planteborder met lava.
- Februari/maart alle planten terug knippen tot 5 a 10 cm
- Eventuele onkruiden verwijderen
- Alles opruimen en uitharken
- Door het jaar heen controleren op eventuele onkruiden
- Door de lava laag verminderd het onkruid met 70%
Bekijk alle foto’s door het jaar heen van onze geveltuin op instagram.
Download hier het aanplant plan; Beplantingsplan-Wolfhagen 125 –
Download hier het bloembollen plan; Bloembollen plan Voortuin Wolfhagen 125